×

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

muurisolatie-plaatsen.be

Vergelijk gratis meerdere offertes

XPS muurisolatie: voordelen, plaatsingstips en prijzen

XPS is een isolatiemateriaal dat sterk gelijkt op EPS, ook wel bekend als isomo of piepschuim. Het is een wit isolatiemateriaal, met een goede druksterkte en gesloten cellen. Ook XPS wordt veelvuldig gebruikt als muurisolatie of spouwmuurisolatie. En daar zijn goede redenen voor, want XPS kan heel wat goede eigenschappen voorleggen. Laten we alle voordelen en nadelen van XPS als muurisolatie eens overlopen.

Verderop in dit artikel bekijken we ook hoe we XPS kunnen toepassen als muurisolatie en welke de meest voorkomende XPS merken zijn. Tot slot kan je via onze calculator ook berekenen hoeveel je muurisolatie zal kosten, en welke premies je kan krijgen.

In dit artikel:

Voordelen en nadelen van XPS als muurisolatie

+ XPS heeft een vrij goede isolatiewaarde. Met een lambda die schommelt rond de 0,030 W/mK à 0,035 W/mK heeft XPS een lambda waarde die vergelijkbaar is met die van de isolatiematerialen op basis van minerale wollen, zoals glaswol en rotswol. Toch zijn er andere isolatiematerialen die een betere lambda waarde hebben.

+ XPS is een vrij goedkoop isolatiemateriaal, en makkelijk te verkrijgen in elke doe-het-zelf zaak.

+ XPS kan goed overweg met vocht. Het materiaal is waterafstotend en daarom ongevoelig voor bijvoorbeeld schimmels in de spouw.

+ XPS heeft een grote druksterkte, en kan daarom ook als vloerisolatie dienen.

XPS is weinig flexibel, en kan dus moeilijk overweg met oneffen oppervlakten.

XPS is niet zo milieuvriendelijk. Het heeft een vrij vervuilend productieproces.

XPS is zeer brandgevoelig.


Isolatie zelf plaatsen goedkoper? Vaak niet!

Bespaar jaarlijks tot honderden euro's op verwarming

Nooit meer kou lijden in je woning?

Gun jezelf een aangenaam binnenklimaat in je woning!

Benieuwd naar het tarief van een professionele vakman?

Vergelijk prijzen van professionele vakmannen in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Met een erkend aannemer betaal je slechts 6% BTW op je isolatiematerialen. Bovendien ontvang je meer premies, waardoor de totale kostprijs vaak lager uitvalt.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
isolatiespecialisten

aanvraag starten


Hoe XPS muurisolatie plaatsen? Enkele tips en tricks!

XPS is een veelzijdig isolatiemateriaal dat voor verschillende doeleinden gebruikt kan worden. XPS isolatie wordt gebruikt voor het isoleren van binnenmuren en kelderwanden, maar er is ook XPS isolatie verkrijgbaar dat bedoeld is voor het isoleren van spouwmuren.

Het spreekt voor zich dat je voor elk van die toepassingen op een licht andere manier te werk gaat, al komen de grote lijnen uiteraard wel overeen.

XPS isolatie voor binnenmuren en kelderwanden

XPS is een isolatiemateriaal dat vaak wordt ingezet voor binnentoepassingen. Het isoleren van binnenmuren en het isoleren van kelderwanden zijn daar twee voorbeelden van. De ROOFMATE SL-AP en de WALLMATE WB-AP zijn twee isolatieplaten van DOW die perfect voor dit soort toepassingen kunnen ingezet worden.

De isolatieplaten worden aan de dragende binnenmuur bevestigd door middel van verkleving. De platen worden dus met speciale lijm op de muren gekleefd. Voorwaarde is wel dat de muur perfect droog is, en niet lijdt onder vochtproblemen. Zoniet kan de isolatieplaat opnieuw loskomen, en haar isolerende functie niet meer naar behoren uitvoeren.

De XPS isolatieplaten van DOW kunnen makkelijk versneden worden, waardoor de hele muur eenvoudig met een nauw aansluitende isolatielaag bedekt kan worden. Plaats de platen goed tegen elkaar aan, zodat er geen kieren ontstaan. Na het plaatsen van de isolatielaag kan je eventueel nog een dampscherm plaatsen, ter bescherming van de isolatieplaten tegen vochtige binnenlucht.

Afwerking van de muur kan op verschillende manieren. Zo kan de muur of wand verder worden afgewerkt met tegels of met gipskartonplaten.

XPS isolatie voor spouwmuren

XPS isolatie wordt ook vaak ingezet als spouwmuurisolatie. Zowel URSA als DOW hebben isolatieplaten in het assortiment die specifiek voor deze toepassingen geschikt zijn.

Het plaatsen van XPS isolatieplaten in spouwmuren werkt min of meer op dezelfde manier als bij isolatieplaten uit andere materialen. De isolatieplaten zullen worden geplaatst wanneer het binnenste spouwblad geconstrueerd is. Vooraleer de isolatieplaten te plaatsen, moet het binnenste spouwblad eerst perfect proper en egaal gemaakt worden. Zoniet kunnen de isolatieplaten niet goed tegen de muur aangedrukt worden.

Tijdens het plaatsen van de isolatieplaten moeten de platen niet enkel goed tegen het spouwblad, maar ook goed tegen elkaar worden aangedrukt. Kieren tussen de isolatieplaten zullen het isolerende vermogen van de isolatielaag aantasten. Plaats de isolatieplaten in halfsteensverband om het risico op kieren te verminderen.

XPS isolatieplaten kunnen niet in bestaande spouwmuren worden aangebracht zonder breekwerken. Ze zullen dus vaak enkel worden ingezet bij nieuwbouw of grote renovatieprojecten.

XPS isolatiemerken

In ons land zijn er verschillende merken die XPS isolatieplaten op de markt brengen. URSA en DOW zijn daar ongetwijfeld de bekendste van.

DOW

DOW isolatieplaten zijn te herkennen aan hun typische blauwe kleur. De platen van DOW zijn veelzijdig, en kunnen dus ingezet worden voor verschillende toepassingen. De ROOFMATE SL platen zijn daar een voorbeeld van. Naast dakisolatie kunnen deze platen ook gebruikt worden voor het isoleren van kelderwanden. Ook voor het isoleren van binnenmuren of spouwmuren vind je bij DOW een geschikte isolatieplaat.

ProductMerkToepassingVormMateriaalLambda
WALLMATE CW-APDOWSpouwmuurIsolatieplatenXPS0,033 W/mK
WALLMATE WB-APDOWKoudebruggenIsolatieplatenXPS0,034 W/mK
ROOFMATE SL-APDOWKelderwandenIsolatieplatenXPS0,036 W/mK
ROOFMATE SL-XPDOWKelderwandenIsolatieplatenXPS0,029 W/mK
ROOFMATE TG-XPDOWSpouwmuurIsolatieplatenXPS0,029 W/mK

URSA

URSA is een isolatiemerk dat vooral bekend staat om hun glaswol isolatieplaten en rollen. Maar ze hebben ook enkele XPS isolatieplaten in het gamma, die kunnen ingezet worden bij het isoleren van spouwmuren. De URSA XPS N W E is een XPS isolatieplaat met een lambda-waarde van 0,034 W/mK, terwijl de URSA XPS HR E een lambda-waarde heeft van 0,029 W/mK.

ProductMerkToepassingVormMateriaalLambda
URSA XPS N W EURSASpouwmuurIsolatieplatenXPS0,034 W/mK
URSA XPS HR EURSASpouwmuurIsolatieplatenXPS0,029 W/mK

Prijs van XPS muurisolatie

XPS is een kunststof isolatiemateriaal dat zich in een iets lagere prijsklasse bevindt dan de andere kunststofmaterialen, zoals PIR, PUR en resol. Voor een XPS isolatieplaat met een dikte van 60mm betaal je een gemiddelde prijs van 13€ per m². Hiermee is het iets duurder dan glaswol of rotswol isolatieplaten, en bevindt het zich ongeveer in dezelfde prijsklasse als EPS.

Voor een XPS isolatieplaat met een dikte van 160mm betaal je gemiddeld zo'n 40€ per m².

Wil je graag een gedetailleerde inschatting van je kostprijs voor XPS isolatie? Aan de hand van de onderstaande calculator doen we een inschatting van de prijs, en houden we hierbij ook rekening met eventuele premies die je zou ontvangen.
CALCULATOR: Bereken zelf uw geschatte kostprijs en premiebedrag (UPDATE 2022)

Van plan om je muren te isoleren met XPS muurisolatie? Dan ben je vast benieuwd naar de totale kostprijs en de premies die je voor je muurisolatie kan krijgen. Maak hier de berekening.

Wat wil je juist isoleren?

Het premiebedrag hangt ondermeer af van hoe je juist wenst te isoleren.


Selecteer de oppervlakte van je muur (in m²)


Welke isolatie wil je plaatsen?

TIP: Maak gebruik van onze productfilter om een geschikt isolatiemateriaal te vinden.


Ga je de isolatie zelf plaatsen?

LET OP: Je krijgt geen premie indien je de isolatie zelf plaatst.


Gaat het om een nieuwbouw of renovatieproject?Maak je gebruik van een meter met uitsluitend nachttarief?

NIEUW sinds 2021: Klanten met 'uitsluitend nachttarief' komen in aanmerking voor een hogere premie.


Ben je een beschermd afnemer?

Beschermde afnemers kunnen een hogere premie krijgen. Beschermde afnemers zijn personen die recht hebben op de sociale maximumprijzen voor elektriciteit en aardgas.


Vergelijk de prijzen van meerdere aannemers!

Offertes aanvragen is steeds gratis én vrijblijvend 👍


isolatiespecialisten
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%Bereken zelf uw rendement
Vind het geschikte isolatiemateriaal
Vergelijk gratis meerdere offertes