×

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

muurisolatie-plaatsen.be

Vergelijk gratis meerdere offertes

Wat is de gemiddelde prijs van spouwmuurisolatie? Bereken het hier!

Het isoleren van een bestaande spouwmuur is één van de meest interessante manieren om te besparen op je energiefactuur. De spouwmuur is aanwezig, maar niet gevuld. Het volstaat dus om eenvoudigweg je spouw te vullen met isolatiemateriaal.

De werkwijze is heel simpel. Je boort enkele gaten in de voegen van de buitenmuur, je blaast het isolatiemateriaal in de spouw tot die gevuld is, en nadien vul je de geboorde gaten terug met mortel.

spouwmuurisolatie

In dit artikel:

Wat is de prijs van spouwmuurisolatie?

Hoe eenvoudig de spouw ook te vullen is met isolatiemateriaal, er moet natuurlijk nog altijd voor betaald worden. In dit artikel behandelen we dan ook de vraag wat de gemiddelde prijs voor spouwmuurisolatie is.

De prijs voor spouwmuurisolatie hangt in grote mate af van het type isolatiemateriaal waarvoor je kiest.

De prijs voor spouwmuurisolatie hangt in grote mate af van het type isolatiemateriaal waarvoor je kiest. Wie al eens heeft rondgekeken op deze website, weet dat er een aantal mogelijkheden zijn voor het isoleren van de spouwmuur. De meest populaire isolatiematerialen voor het isoleren van bestaande spouwmuren zijn inblaaswol uit glaswol of rotswol, EPS parels en PUR schuim.

Laten we de prijzen van deze drie populaire isolatiematerialen eens overlopen in een handige tabel.

IsolatiemateriaalPrijs per m² (incl. BTW, excl. plaatsing)Belangrijkste voordelen
Inblaaswol15€ à 20€- Akoestisch isolerend
- Brandveilig
- Waterafstotend
EPS Parels20€ à 25€- Recycleerbaar
- Dampopen
- Thermisch isolerend
PUR Schuim25€ à 30€- Thermisch isolerend
- Dampopen
- Lange levensduur


Isolatie zelf plaatsen goedkoper? Vaak niet!

Bespaar jaarlijks tot honderden euro's op verwarming

Nooit meer kou lijden in je woning?

Gun jezelf een aangenaam binnenklimaat in je woning!

Benieuwd naar het tarief van een professionele vakman?

Vergelijk prijzen van professionele vakmannen in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Met een erkend aannemer betaal je slechts 6% BTW op je isolatiematerialen. Bovendien ontvang je meer premies, waardoor de totale kostprijs vaak lager uitvalt.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
isolatiespecialisten

aanvraag starten


Inblaaswol uit glaswol of rotswol

Inblaaswol op basis van minerale wollen, zoals glaswol of rotswol, is een heel populair isolatiemateriaal voor het isoleren van bestaande spouwmuren. De belangrijkste voordelen van inblaaswol op basis van glaswol of rotswol zijn ongetwijfeld het uitstekende akoestisch isolerende vermogen, en het milieuvriendelijke karakter van het isolatiemateriaal. Het isolatiemateriaal is bovendien ook erg duurzaam, brandveilig en waterafstotend.

Van alle populaire isolatiematerialen voor bestaande spouwmuren is inblaaswol de goedkoopste. De prijs per vierkante meter bedraagt rond de 15€ à 20€.

Een bekend voorbeeld van inblaaswol is de Supafil inblaaswol van Knauf.

EPS parels

EPS staat ook wel bekend als isomo of piepschuim. Het is bekend als isolatiemateriaal dat te verkrijgen is in plaatvorm. Maar EPS kan dus ook als isolatiemateriaal te verkrijgen zijn in de vorm van parels of korrels. Dat maakt EPS interessant voor het isoleren van bestaande spouwmuren, omdat de korrels via kleine gaten in de muur in de spouw geblazen kunnen worden. Het voordeel van EPS ten opzichte van inblaaswol is dat EPS iets beter thermisch isoleert.

Een ander voordeel van EPS is dat EPS een dampopen isolatiemateriaal is, wat wil zeggen dat het de muur laat ademen, door vochtige lucht naar buiten te laten ontsnappen.

De prijs per vierkante meter voor EPS parels bedraagt tussen de 20€ en de 25€.

PUR schuim

PUR staat voluit voor Polyurethaan, en is zowel verkrijgbaar in plaatvorm als in schuimvorm. Voor het isoleren van bestaande spouwmuren is PUR schuim natuurlijk het meest geschikt.

PUR schuim staat bekend om zijn hoge thermisch isolerend vermogen. In vergelijking met inblaaswol en EPS parels zal PUR schuim dus het beste isoleren. Dat is zeker interessant voor vrij smalle spouwmuren, waar je dus slechts een vrij dunne isolatielaag zal hebben. Door het hoge thermisch isolerend vermogen van PUR schuim zal je toch nog een performante isolatielaag kunnen aanbrengen.

PUR schuim is ook interessant omdat het er zeer goed in slaagt om gaten en kieren af te dekken.

Omwille van z'n vele voordelen en zijn hoge thermisch isolerende vermogen, is PUR schuim ook iets duurder dan inblaaswol en EPS parels. De prijs per vierkante meter voor PUR schuim bedraagt zo'n 25€ à 30€.

spouwmuurisolatie

Wat is de gemiddelde terugverdientijd voor spouwmuurisolatie?

Op basis van de te isoleren oppervlakte en het isolatiemateriaal dat je kiest, kan de totale kostprijs voor je project dus hoog uitvallen. Maar dat betekent zeker niet dat dit een verloren investering is. Je doet de investering immers om op lange termijn geld uit te sparen. Door je spouwmuren te isoleren, zal je de warmte langer in je woning kunnen vasthouden, en hoef je dus minder energie te verbruiken.

Op een bepaald moment heb je uiteindelijk meer bespaard dan dat je geïnvesteerd hebt in spouwmuurisolatie. Dit moment is de terugverdientijd van je spouwmuurisolatie. Maar wanneer is dit moment gemiddeld?

Wel, dit hangt uiteraard af van een aantal factoren. De totale kostprijs van je investering is daar één van. Hoe meer je hebt betaald voor je isolatie, hoe hoger het bedrag dat je moet terugverdienen. Een andere bepalende factor is de hoeveelheid energie je je jaarlijks kan besparen. Maakt de spouwmuurisolatie echt een groot verschil qua energieverbruik, dan kan je je investering sneller terugverdienen.

Een nauwkeurige inschatting maken van je terugverdientijd is dus heel moeilijk, maar reken op een gemiddelde terugverdientijd rond de 3 à 4 jaar.

spouwmuurisolatie

Premies en subsidies voor spouwmuurisolatie

Naast het feit dat je je spouwmuurisolatie kan terugverdienen door veel te besparen op energiekosten, zullen ook premies en subsidies je investering in spouwmuurisolatie kunnen verlichten. Net zoals vele andere energiebesparende maatregelen, zal ook het plaatsen van spouwmuurisolatie in aanmerking komen voor het verkrijgen van premies en subsidies.

Een gedetailleerd overzicht vind je op onze pagina over premies voor spouwmuurisolatie, maar hier geven we je alvast een beknopt overzicht.

Premie van de netbeheerder

De voornaamste premie die je kan krijgen voor spouwmuurisolatie is de premie via de netbeheerder. Indien je isolatie geplaatst wordt door een erkend aannemer en een minimum rd-waarde behaalt, kan je een premie krijgen van 5€ per m² voor facturen met einddatum in .

Einddatum factuurVia aannemer
20176 €/m2
20185 €/m2
20195 €/m2
20205 €/m2
20215 €/m2

Meer informatie over de aanvraagprocedure en het aanvraagformulier zelf, vind je op de website van de Vlaamse Overheid.

Vlaamse Verbeteringspremie

De Vlaamse Verbeteringspremie is een premie die gericht is op iedereen die zijn woning wil verbeteren of uitbreiden met de bedoeling de kwaliteit van de woning te verbeteren. Om een verzameling aan werken financieel te ondersteunen kunnen deze mensen beroep doen op de Vlaamse Verbeteringspremie.

UPDATE: Op 1 juni 2019 wordt de verbeteringspremie onder de huidige vorm stopgezet. Je kan je aanvragen voor de verbeteringspremie nog indienen tot en met 31 mei 2019. Op 1 februari 2019 start de overkoepelende renovatiepremie als opvolger van de verbeteringspremie. In deze overkoepelende renovatiepremie wordt het aanbrengen van isolatie, en dus ook spouwmuurisolatie, niet meer financieel ondersteund.

GRATIS OFFERTES voor het aanbrengen van spouwmuurisolatie

Een spouw isoleren in een bestaande woning is dus niet zo moeilijk, al moet je natuurlijk wel een beetje handig zijn. Ben je toch niet zo zeker van je stuk? Via ons offerteformulier brengen wij je in contact met isolatiespecialisten in je buurt. Zij sturen jou gratis en vrijblijvende offertes op, zodat je zelf de prijzen kan vergelijken en kiezen met wie je in zee gaat.

Alle offertes zijn gratis en vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.

isolatiespecialisten
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Bereken zelf uw rendement
Vind het geschikte isolatiemateriaal
Vergelijk gratis meerdere offertes