×

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

muurisolatie-plaatsen.be

Vergelijk gratis meerdere offertes

De binnenmuur isoleren? Volg dit handige stappenplan!

Muurisolatie plaatsen is een uitstekende manier om te besparen op je energiefactuur. Daar hoeven we je ongetwijfeld niet meer van te overtuigen. Maar een muur isoleren kan natuurlijk op verschillende manieren. Zo kan een muur geïsoleerd worden langs de buitenkant, of kan de spouw gevuld worden met isolatiemateriaal.

Een derde optie is uiteraard het isoleren van de muur langs de binnenkant. Het is deze methode die we in dit artikel zullen bespreken.

binnenmuur isoleren

In dit artikel:

Waarom muren isoleren langs de binnenkant?

Muren isoleren langs de binnenkant is vaak niet de meest interessante optie, maar wel de meest haalbare. In sommige gevallen is het zelfs de enige methode om je buitenmuren te isoleren. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn bij rijwoningen, waar de afmetingen van de voorgevel strikt vastliggen, of bij historische bouwwerken, waar niets aan de gevel veranderd mag worden.

Muren isoleren langs de binnenkant is vaak niet de meest interessante optie, maar wel de meest haalbare.

Muren isoleren langs de binnenkant wordt dan ook vaak gedaan in geval van na-isolatie, wanneer bestaande muren niet geïsoleerd blijken te zijn. Het isoleren van deze bestaande muren zonder al te grote breekwerken is dan enkel mogelijk langs de binnenzijde van de muren.

Indien de mogelijkheid zich aandient, is het in vele gevallen interessanter om de spouwmuur of de buitenmuur langs de buitenzijde te isoleren.

Welk isolatiemateriaal moet ik plaatsen?

Binnenmuren isoleren kan met verschillende isolatiematerialen. Vaak wordt de keuze gemaakt om isolatiematerialen op basis van minerale wollen te gebruiken. Isolatieplaten van glaswol en rotswol worden veelvuldig gebruikt om binnenmuren te isoleren. Het voordeel van isolatiematerialen op basis van minerale wollen is dat ze ook goede akoestisch isolerende eigenschappen hebben. Dit kan interessant zijn wanneer je bijvoorbeeld gemeenschappelijke muren wil isoleren.

Hoewel isolatiematerialen op basis van minerale wollen het populairst zijn voor het isoleren van binnenmuren, kunnen kunststof isolatiematerialen zeker ook gebruikt worden. Isolatieplaten op basis van PIR of resol kunnen ook interessant zijn om binnenmuren te isoleren. Kunststof isolatiematerialen zijn op vlak van akoestische isolatie minder sterk dan bijvoorbeeld glaswol of rotswol, maar hebben dan weer een beter thermisch isolerend vermogen.

binnenmuur isoleren

Qua isolatiematerialen heb je dus veel keuzemogelijkheden. Kies voor minerale wollen indien je isolatie wil plaatsen die ook akoestisch isolerend is. Kies voor kunststof isolatiematerialen indien je voluit voor thermisch isolerend vermogen wil gaan. Een ander verschil tussen minerale wollen en kunststof isolatiematerialen is dat kunststof isolatiematerialen vaak dampdichte materialen zijn, terwijl minerale wollen dampopen isolatiematerialen zijn. Hou er ook rekening mee dat kunststof isolatiematerialen vaak iets duurder zijn dan isolatiematerialen op basis van minerale wollen.

Verderop dit artikel overlopen we alle merken en de isolatieplaten in hun assortiment die specifiek gericht zijn op het isoleren van binnenmuren.


Isolatie zelf plaatsen goedkoper? Vaak niet!

Bespaar jaarlijks tot honderden euro's op verwarming

Nooit meer kou lijden in je woning?

Gun jezelf een aangenaam binnenklimaat in je woning!

Benieuwd naar het tarief van een professionele vakman?

Vergelijk prijzen van professionele vakmannen in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Met een erkend aannemer betaal je slechts 6% BTW op je isolatiematerialen. Bovendien ontvang je meer premies, waardoor de totale kostprijs vaak lager uitvalt.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
isolatiespecialisten

aanvraag starten


Binnenmuur isoleren met isolatieplaten: stappenplan

De binnenmuur isoleren kan grofweg op twee manieren, afhankelijk van het type isolatiemateriaal dat je gebruikt. Kunststof isolatiematerialen worden vaak op de binnenmuur gekleefd, terwijl er bij minerale wollen vaak worden gewerkt met een voorzetwand.

In deze paragraaf overlopen we de twee methoden.

Isolatieplaten aanbrengen door verkleving

Een eerste manier om isolatieplaten aan te brengen op de muur is via verkleving. Het zijn voornamelijk kunststof isolatieplaten die op deze manier worden gemonteerd, omdat hun stevige karakter zich hier perfect toe leent.

De montage verloopt heel eenvoudig. Via lijm worden de isolatieplaten rechtstreeks op de muur gekleefd. Vaak bieden isolatiemerken de speciale lijm ook in hun gamma aan, waardoor je steeds de juiste lijm kan meegeleverd krijgen wanneer je de isolatieplaten bestelt.

De isolatieplaten kunnen bovendien makkelijk versneden worden, waardoor de hele muur eenvoudig bedekt kan worden met de isolatieplaten.

Nadat de isolatieplaten op de muur zijn aangebracht, kan je overgaan tot de afwerking van de binnenmuur. Vaak wordt gekozen voor het aanbrengen van gipskartonplaten om de muur verder af te werken. In sommige gevallen bevat de isolatieplaat zelfs al een laag gipskarton, zoals bij de IKO enertherm GYPSUM.

binnenmuur isoleren

Isolatieplaten aanbrengen via een voorzetwand

In geval van isolatieplaten op basis van minerale wollen wordt vaak gekozen voor een voorzetwand. Zo'n voorzetwand is een metalen frame die voor de binnenmuur wordt geplaatst, en uiteindelijk de hele binnenmuur zal bedekken. De voorzetwand bestaat dikwijls uit C-profielen, waarin de isolatieplaten uit glaswol of rotswol kunnen geschoven worden. Op deze manier wordt het hele frame bedekt met glaswol- of rotswolplaten.

binnenmuur isoleren

Aangezien glaswol en rotswol dampopen isolatiematerialen zijn, moet in dit geval nog een dampscherm aangebracht worden vooraleer met de afwerking begonnen kan worden. Dit dampscherm is noodzakelijk om het isolatiemateriaal te beschermen tegen vochtige lucht. Bij het aanbrengen van het dampscherm is het belangrijk om de folie niet te beschadigen. Gaten of scheurtjes ondermijnen de functie van het dampscherm, en zal uiteindelijk ook een negatieve invloed hebben op de werking van het isolatiemateriaal. Gebruik dus tape op het dampscherm aan te brengen, en vermijd ten allen tijde gaatjes en scheurtjes.

Nadat de isolatie en het dampscherm zijn aangebracht, kan overgegaan worden tot de afwerking van de muur. Ook hier wordt vaak gekozen voor gipskartonplaten om de muur verder af te werken. Gipskartonplaten kunnen makkelijk beschilderd of behangen worden.

Welke isolatieplaten voor isolatie van binnenmuren?

Isolatiemerken hebben vaak een uitgebreid aanbod aan isolatieplaten voor binnenmuren in hun assortiment. Zoals hierboven al aangehaald, zijn er verschillende isolatiematerialen te gebruiken voor binnenmuren. Dat is ook te merken aan het aanbod van de isolatiemerken.

In deze paragraaf overlopen we alle isolatiemerken, en bekijken we welke isolatieplaten geschikt zijn voor het isoleren van binnenmuren.

DOW

Bij DOW vinden we één isolatieplaat die geschikt is voor het isoleren van binnenmuren. Bij het merk met de typische blauwe isolatieplaten vinden we voornamelijk XPS isolatieplaten, en dat is bij de WALLMATE WB-AP niet anders. Je kan deze plaat op de muren bevestigen door middel van verkleving.

ProductMerkToepassingVormMateriaalLambda
WALLMATE WB-APDOWBinnenmuurIsolatieplatenXPS0,033 W/mK

IKO Enertherm

Ook bij IKO Enertherm vinden we één enkele isolatieplaat die geschikt is voor binnentoepassingen. De IKO ENERTHERM GYPSUM is een stevige isolatieplaat uit PIR, die op de binnenmuur bevestigd kan worden met behulp van lijm. Interessant aan de IKO ENERTHERM GYPSUM is dat deze isolatieplaat langs één kant voorzien is van een gipskartonplaat, waardoor je al meteen een eerste stap hebt gezet richting een goede afwerking van je binnenmuur.

ProductMerkToepassingVormMateriaalLambda
IKO ENERTHERM GYPSUMIKO EnerthermBinnenmuurIsolatieplatenPIR0,022 W/mK

Isover

Isover is als specialist in glaswol isolatie een heel interessant merk op vlak van binnenmuurisolatie. Bij Isover vinden we een brede waaier aan isolatieplaten die ingezet kunnen worden bij binnentoepassingen. Vele van deze isolatieplaten worden aan binnenmuren bevestigd door middel van een voorzetwand. Door hun karakteristieke eigenschappen hebben deze glaswol isolatieplaten natuurlijk ook een goed akoestisch isolerend vermogen, waardoor ze zeer interessant zijn voor isolatie van gemene muren en scheidingswanden.

ProductMerkToepassingVormMateriaalLambda
Party-wallIsoverGemene muurIsolatieplatenGlaswol0,033 W/mK
Cladipan 35IsoverMetalen muurIsolatieplatenGlaswol0,035 W/mK
Cladipan 31IsoverMetalen muurIsolatieplatenGlaswol0,031 W/mK
Cladipan 32IsoverMetalen muurIsolatieplatenGlaswol0,032 W/mK
CladisolIsoverMetalen muurIsolatieplatenGlaswol0,036 W/mK
Click-panIsoverMetalen muurIsolatieplatenGlaswol0,038 W/mK
Metal Building PanIsoverMetalen muurIsolatieplatenGlaswol0,038 W/mK
Metal Building RollIsoverMetalen muurIsolatieplatenGlaswol0,040 W/mK
Ultimate CladisolIsoverMetalen muurIsolatieplatenGlaswol0,036 W/mK
Comfortpanel 32IsoverNa-isolatie binnenIsolatieplatenGlaswol0,032 W/mK
SonepanelIsoverScheidingswandIsolatieplatenGlaswol0,037 W/mK

Kingspan

Bij Kingspan vinden we twee isolatieplaten die ingezet kunnen worden voor het isoleren van binnenmuren. De Kooltherm K118 Binnenisolatie Element is een isolatieplaat die geschikt is voor het isoleren van binnenmuren. Deze isolatieplaat wordt bevestigd aan de muur door middel van verkleving. Ook de Kooltherm K12 Frameplaat is een isolatieplaat die gericht is op het isoleren van binnenmuren. Deze isolatieplaat wordt bevestigd door middel van houten regels, maar kan eventueel ook verkleefd worden.

ProductMerkToepassingVormMateriaalLambda
Kooltherm K118 Binnenisolatie ElementKingspanBinnenmuurIsolatieplatenResol0,018 W/mK
Kooltherm K12 FrameplaatKingspanBinnenmuurIsolatieplatenResol0,020 W/mK

Knauf

Ook bij Knauf vinden we vooral isolatieplaten op basis van minerale wollen. Het is dus niet te verwonderen dat ook hier veel isolatieplaten te vinden zijn die geschikt zijn voor binnentoepassingen. Vele isolatieplaten in het assortiment van Knauf worden aan de binnenmuur bevestigd door middel van een voorzetwand. Ook voor het isoleren van scheidingswanden en gemene muren vinden we geschikte isolatieplaten in het assortiment van Knauf.

ProductMerkToepassingVormMateriaalLambda
TP 138KnaufVoorzetwandenIsolatieplatenGlaswol0,032 W/mK
ACOUSTIFITKnaufScheidingswandIsolatieplatenGlaswol0,037 W/mK
ACOUSTIWALLKnaufGemene muurIsolatieplatenGlaswol0,032 W/mK
RS 35KnaufVoorzet- / ScheidingswandIsolatieplatenRotswol0,037 W/mK
RS 45KnaufVoorzet- / ScheidingswandIsolatieplatenRotswol0,035 W/mK
MW 35KnaufVoorzet- / ScheidingswandIsolatieplatenMinerale Vezels0,035 W/mK

Recticel

In het assortiment van Recticel vinden we met de Eurothane G één isolatieplaat die geschikt is voor het isoleren van binnenmuren. De Eurothane G is een heel veelzijdige isolatieplaat, die ook gebruikt wordt voor bijvoorbeeld het isoleren van hellende daken langs de binnenkant. Ook voor het isoleren van binnenmuren kan de Eurothane G dus ingezet worden.

ProductMerkToepassingVormMateriaalLambda
EUROTHANE GRecticelBinnenmuurIsolatieplatenPIR0,022 W/mK

Rockwool

Rockwool is natuurlijk dé referentie op vlak van rotswol isolatie. Ook bij Rockwool vinden we dus vele isolatieplaten terug die kunnen ingezet worden voor het isoleren van binnenmuren. Alle isolatieplaten in het gamma van Rockwool worden aan de binnenmuur bevestigd met behulp van een voorzetwand. De isolatieplaten van Rockwool hebben goede akoestisch isolerende eigenschappen, waardoor ze uitstekend geschikt zijn voor het isoleren van scheidingswanden en gemene muren.

ProductMerkToepassingVormMateriaalLambda
MetaalbouwPlaat 207 (SONO)RockwoolMetalen MuurIsolatieplatenRotswol0,038 W/mK
MetaalbouwSysteem 209 DUO (SONO)RockwoolMetalen MuurIsolatieplatenRotswol0,038 W/mK
RockSono BaseRockwoolVoorzetwand / Scheidingswand / GevelsIsolatieplatenRotswol0,037 W/mK
RockSono Base VarioRockwoolVoorzetwand / Scheidingswand / GevelsIsolatieplatenRotswol0,037 W/mK
RockSono SolidRockwoolVoorzetwand / Scheidingswand / GevelsIsolatieplatenRotswol0,035 W/mK
RockSono ExtraRockwoolVoorzetwand / ScheidingswandIsolatieplatenRotswol0,034 W/mK

URSA

Bij URSA vinden we een mooi assortiment glaswol isolatie. De isolatieplaten in het gamma van URSA zijn vooral gericht op het isoleren van scheidingswanden. Dat komt vooral dankzij hun uitstekende akoestisch isolerende eigenschappen. De URSA WALLTEC 32 en de URSA PAN 35 kunnen eventueel ook ingezet worden voor het isoleren van spouwmuren.

ProductMerkToepassingVormMateriaalLambda
URSA WALLTEC 32URSASpouwmuur / ScheidingswandIsolatieplatenGlaswol0,032 W/mK
URSA PAN 35URSASpouwmuur / ScheidingswandIsolatieplatenGlaswol0,035 W/mK
URSA PURE 38 PNURSAScheidingswandIsolatieplatenGlaswol0,038 W/mK
URSACOUSTIC NURSAScheidingswandIsolatieplatenGlaswol0,037 W/mKCALCULATOR: Bereken zelf uw geschatte kostprijs en premiebedrag (UPDATE 2022)

Van plan om je muren te isoleren? Dan ben je vast benieuwd naar de totale kostprijs en de premies die je voor je muurisolatie kan krijgen. Maak hier de berekening.

Wat wil je juist isoleren?

Het premiebedrag hangt ondermeer af van hoe je juist wenst te isoleren.


Selecteer de oppervlakte van je muur (in m²)


Welke isolatie wil je plaatsen?

TIP: Maak gebruik van onze productfilter om een geschikt isolatiemateriaal te vinden.


Ga je de isolatie zelf plaatsen?

LET OP: Je krijgt geen premie indien je de isolatie zelf plaatst.


Gaat het om een nieuwbouw of renovatieproject?Maak je gebruik van een meter met uitsluitend nachttarief?

NIEUW sinds 2021: Klanten met 'uitsluitend nachttarief' komen in aanmerking voor een hogere premie.


Ben je een beschermd afnemer?

Beschermde afnemers kunnen een hogere premie krijgen. Beschermde afnemers zijn personen die recht hebben op de sociale maximumprijzen voor elektriciteit en aardgas.


Vergelijk de prijzen van meerdere aannemers!

Offertes aanvragen is steeds gratis én vrijblijvend 👍


isolatiespecialisten
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%Bereken zelf uw rendement
Vind het geschikte isolatiemateriaal
Vergelijk gratis meerdere offertes