×

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

muurisolatie-plaatsen.be

Vergelijk gratis meerdere offertes

De buitenmuur isoleren? Volg dit handige stappenplan!

Isolatie plaatsen is vaak de eerste stap op weg naar een energiezuinige woning. Naast dakisolatie is ook het plaatsen van muurisolatie superbelangrijk. Een aanzienlijk deel van de warmte in je woning ontsnapt immers via de muren.

Muren isoleren kan je uiteraard doen op verschillende manieren. Je kan de muren isoleren langs de binnenkant, en ook het isoleren van spouwmuren is een optie. Maar in dit artikel concentreren we ons op een derde methode: het isoleren van de muren langs de buitenkant.

buitenmuur isoleren

In dit artikel:

Waarom muren isoleren langs de buitenkant?

Er zijn een aantal redenen waarom het isoleren van muren langs de buitenkant de meest interessante methode is. De eerste reden is ruimtegewin. Als je de muren langs de buitenkant isoleert, dan blijft de ruimte binnenshuis intact. Kies je er immers voor om de muren langs de binnenkant te isoleren, hou er dan rekening mee dat je een voorzetwand zal moeten plaatsen, waardoor je een stukje van de ruimte binnenshuis kwijtspeelt. Bij het isoleren langs de buitenkant is dit niet zo.

Een tweede reden waarom isoleren langs de buitenkant de beste optie zou kunnen zijn, is het feit dat een isolatielaag langs de buitenkant een ononderbroken isolatieschild kan vormen rondom het huis. In tegenstelling tot isolatie langs de binnenkant, dat onderbroken kan worden door kabels en leidingen, wordt isolatie langs de buitenkant veel minder onderbroken, wat de performantie van de isolatielaag verhoogt.

Een derde reden hangt samen met het vorige argument. Door een isolatielaag langs de buitenkant rondom je woning aan te leggen, bouw je als het ware een tweede beschermingslaag voor je muren. Je buitenmuren worden niet enkel goed geïsoleerd, maar ook nog eens beschermd tegen weersinvloeden.

buitenmuur isoleren

Je buitenmuren isoleren is vaak ook het ideale moment om je gevels te vernieuwen. Je buitenmuren worden dus niet enkel goed geïsoleerd, je steekt je gevels ook nog eens in een nieuw jasje dankzij de nieuwe gevelbekleding die je bovenop je isolatielaag plaatst.

Muren isoleren langs de buitenkant is in veel gevallen dus een heel interessante optie. Maar helaas is het isoleren van buitenmuren niet altijd mogelijk. In een rijhuis bijvoorbeeld is het isoleren van buitenmuren vaak niet mogelijk, en moet je de muren langs de binnenkant isoleren.

Hoe ga je te werk bij het isoleren van muren langs de binnenkant?

Wanneer je je buitenmuren isoleert, en nadien verder afwerkt met een nieuwe gevelbekleding, dan moet je wel even nagaan of je een nieuwe vergunning nodig hebt. Zeker indien de gevel zichtbaar is vanop de straat, dan is de kans groot dat je eerst een vergunning moet aanvragen. Ga dit dus zeker eerst na bij de gemeente.

Welk isolatiemateriaal moet ik plaatsen?

Vooraleer je begint met het plaatsen van de isolatie, moet je je eerst enkele belangrijke vragen stellen. Welk isolatiemateriaal ga je bijvoorbeeld gebruiken voor het isoleren van je muren? Elders op de site kan je zien dat je heel wat keuze hebt op vlak van isolatiematerialen. Welk isolatiemateriaal is nu het meest geschikt voor het isoleren van je buitenmuren?

Wel, wat betreft isolatiematerialen voor buitenmuren heb je best wel wat keuze. Je hebt de keuze uit zowel isolatieplaten op basis van kunststof als isolatieplaten op basis van minerale wollen. Zelfs glaswol isolatieplaten en rotswol isolatieplaten kunnen dus gebruikt worden voor het isoleren van buitenmuren, al moet je natuurlijk wel de geschikte isolatieplaat kiezen.

buitenmuur isoleren

Kies je nu best een kunststof isolatiemateriaal (PIR, PUR, resol, ...) of een isolatiemateriaal op basis van minerale wol (glaswol, rotswol, ...)? Beide groepen isolatiemateriaal hebben zo hun eigen voordelen. Kunststof isolatiematerialen hebben een beter thermisch isolerend vermogen. Minerale wollen hebben daarentegen een beter akoestisch isolerend vermogen. Woon je bijvoorbeeld aan een drukke baan? Dan kan een isolatiemateriaal op basis van minerale wol interessanter zijn. Wil je echter niet teveel ruimte verliezen, en volop inzetten op thermische isolatie? Dan kan een kunststof isolatiemateriaal een betere optie zijn.

Onderaan geven we een overzicht van alle isolatieplaten die geschikt zijn voor het isoleren van buitenmuren. Eerst gaan we even dieper in op het plaatsen van de isolatieplaten zelf.


Isolatie zelf plaatsen goedkoper? Vaak niet!

Bespaar jaarlijks tot honderden euro's op verwarming

Nooit meer kou lijden in je woning?

Gun jezelf een aangenaam binnenklimaat in je woning!

Benieuwd naar het tarief van een professionele vakman?

Vergelijk prijzen van professionele vakmannen in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Met een erkend aannemer betaal je slechts 6% BTW op je isolatiematerialen. Bovendien ontvang je meer premies, waardoor de totale kostprijs vaak lager uitvalt.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
isolatiespecialisten

aanvraag starten


Buitenmuur isoleren met isolatieplaten: stappenplan

Hoewel je vele verschillende isolatiematerialen kan gebruiken voor het isoleren van buitenmuren, volg je vaak een gelijkaardig stappenplan. Laten we in deze paragraaf eens kijken hoe je precies te werk gaat.

Buitenmuur voorbereiden

Begin zeker niet zomaar met het aanbrengen van isolatieplaten op de buitenmuur. Eerst moet je ervoor zorgen dat je buitenmuur goed is voorbereid. Dat betekent dat je de muur eerst perfect egaal moet maken. Zijn er bijvoorbeeld nog mortelresten aan de muur? Of groeit er hier en daar nog wat mos op de buitenmuur? Zorg er dan eerst voor dat al deze oneffenheden van de muur worden verwijderd.

De isolatieplaten zullen zich pas echt goed aan de buitenmuur kunnen hechten, wanneer de muur perfect egaal is. Is de muur niet egaal, dan kunnen er gaten in de isolatielaag ontstaan, en dit heeft een negatieve invloed op het isolerend vermogen van de isolatielaag.

Ook vuil en stof kunnen ervoor zorgen dat de isolatieplaten zich niet goed tegen de buitenmuur kunnen hechten. Reinig de buitenmuur dus eerst goed, bijvoorbeeld met een hogedrukreiniger.

Controleer tot slot ook of de buitenmuur niet te lijden heeft onder vochtproblemen. Vocht kan de isolatielaag aantasten, waardoor het isolerend vermogen van de isolatie daalt. Vochtproblemen moeten dus eerst behandeld worden, vooraleer je de isolatie aanbrengt.

Isolatieplaten plaatsen

Nadat de buitenmuur volledig proper en egaal is gemaakt, kan overgegaan worden tot het plaatsen van de isolatieplaten. Beginnen doe je best onderaan. Vaak maakt het niet uit of je de platen in landscape of portrait plaats. Wat wel vaak van belang is, is de voorkant en de achterkant van de isolatieplaat. Vaak zijn isolatieplaten langs één zijde bekleed met een speciale bekleding. Deze bekleding dient dan als dampscherm, en moet je dus aan de binnenkant van de isolatielaag plaatsen. Voor meer instructies lees je best de technische fiche van de isolatieplaat die je gekozen hebt.

Bij het plaatsen van de isolatieplaten is het van belang om de platen zo goed mogelijk tegen elkaar aan te drukken, zodat er geen kieren tussen de platen ontstaan. De naden tussen de platen kan je eventueel nog afplakken met speciale tape, om de isolatielaag zo luchtdicht mogelijk te maken.

buitenmuur isoleren

Er zijn verschillende manieren om de platen tegen de muur te bevestigen. Soms worden de platen tegen de muur gelijmd, maar in de meeste gevallen kiest men voor een mechanische bevestiging.

De tweede rij isolatieplaten plaats je in halfsteensverband ten opzichte van de onderste rij isolatieplaten. Ook hier weer met de bedoeling om kieren en naden tussen de platen te vermijden.

Indien gewenst kan je nog een tweede isolatielaag aanbrengen bovenop de eerste isolatielaag. Indien je daarvoor kiest, laat de tweede laag isolatieplaten dan verspringen ten opzichte van de eerste isolatielaag. Op die manier worden de naden van de eerste isolatielaag bedekt met de isolatieplaten van de tweede laag.

De afwerking

Nadat de isolatieplaten zijn aangebracht, kan je verdergaan met de afwerking van de isolatielaag. De meeste isolatiematerialen kan je probleemloos combineren met verschillende soorten gevelbekleding. Maar ook hier weer kan je best de technische fiche van de isolatieplaat raadplegen om de mogelijkheden te bekijken.

Welke isolatieplaten voor isolatie van buitenmuren?

Zoals al eens aangehaald op deze pagina, zijn er best wel wat isolatieplaten die in aanmerking komen voor het isoleren van buitenmuren. Je hebt zeer veel keuze op vlak van merken en materialen.

In deze paragraaf overlopen we alle merken, en de isolatieplaten in hun assortiment die geschikt zijn voor het isoleren van buitenmuren.

IKO Enertherm

In het assortiment van IKO Enertherm vinden we twee isolatieplaten die geschikt zijn voor het isoleren van buitenmuren. De IKO ENERTHERM ALU is een heel veelzijdige isolatieplaat, die voor veel toepassingen gebruikt kan worden, en dus ook voor het isoleren van buitenmuren. Ook de IKO ENERTHERM ALU 50 is geschikt voor het isoleren van buitenmuren. Deze isolatieplaat is aan beide zijden bekleed met een niet gemarkeerde gasdichte aluminiumfolie van 50 μm.

ProductMerkToepassingVormMateriaalLambda
IKO ENERTHERM ALUIKO EnerthermBuitenmuurIsolatieplatenPIR0,022 W/mK
IKO ENERTHERM ALU 50IKO EnerthermBuitenmuurIsolatieplatenPIR0,022 W/mK

Isover

In het assortiment van Isover vinden we voornamelijk glaswolplaten die vooral geschikt zijn voor binnentoepassingen, zoals het isoleren van voorzetwanden en scheidingswanden. Maar met de Mupan Façade vinden we dus ook aan glaswolplaat terug die geschikt is voor het isoleren van buitenmuren. De Mupan Façade is een bijzonder duurzame en weerbestendige glaswolplaat, aan de voorzijde bekleed met een zwart glasvlies en aan de achterzijde met een geel glasvlies.

ProductMerkToepassingVormMateriaalLambda
Mupan façadeIsoverBuitenmuurIsolatieplatenGlaswol0,032 W/mK

Kingspan

Bij Kingspan vinden we twee isolatieplaten in het assortiment die geschikt zijn voor het isoleren van buitenmuren. De Kooltherm K15 Vliesgevelplaat is een hoogwaardige isolatieplaat gemaakt van resol, die specifiek gericht is op het isoleren van vliesgevels. De Kooltherm K5 Buitengevelplaat is ook een resol isolatieplaat, die dan weer gericht is op het isoleren van gewone buitengevels.

ProductMerkToepassingVormMateriaalLambda
Kooltherm K15 VliesgevelplaatKingspanVliesgevelIsolatieplatenResol0,020 W/mK
Kooltherm K5 BuitengevelplaatKingspanGevelIsolatieplatenResol0,020 W/mK

Knauf

In het assortiment van Knauf zijn maar liefst 5 isolatieplaten terug te vinden, die gebruikt kunnen worden voor het isoleren van gevels en buitenmuren. Met de CAVITEC en de CAVITY SLAB isolatieplaten vinden we 4 glaswolplaten terug die zowel voor het isoleren van spouwmuren als het isoleren van gevels gebruikt kunnen worden. De VENTILATED FACADE, tot slot, is een stevige rotswolplaat die gericht is op het isoleren van vliesgevels.

ProductMerkToepassingVormMateriaalLambda
CAVITEC 032KnaufSpouwmuur/GevelsIsolatieplatenGlaswol0,032 W/mK
CAVITEC 032BKnaufSpouwmuur/GevelsIsolatieplatenGlaswol0,032 W/mK
CAVITY SLABKnaufSpouwmuur/GevelsIsolatieplatenGlaswol0,035 W/mK
CAVITY SLAB HDKnaufSpouwmuur/GevelsIsolatieplatenGlaswol0,034 W/mK
VENTILATED FACADEKnaufVliesgevelsIsolatieplatenRotswol0,035 W/mK

Recticel

Bij Recticel zien we met de POWERWALL een stevige isolatieplaat uit PIR in het assortiment, die ingezet kan worden voor het isoleren van buitenmuren. De Powerwall® is aan beide zijden voorzien van een licht gewafeld zuiver aluminiumfolie van 50 μ, en is daardoor gewapend tegen gure weersomstandigheden. De Powerwall® isolatieplaat kan gecombineerd worden met verschillende soorten gevelbekleding.

ProductMerkToepassingVormMateriaalLambda
POWERWALLRecticelBuitenmuurIsolatieplatenPIR0,022 W/mK

Rockwool

Bij Rockwool vinden we een zeer uitgebreid assortiment rotswolplaten terug, die ingezet kunnen worden voor een brede waaier aan buitentoepassingen. De Rockfit isolatieplaten zijn stevige rotswolplaten die gebruikt kunnen worden voor het isoleren van spouwmuren en gevels. Met de RockSono heb je stevige rotswolplaten in handen, waarmee je gevels en buitenmuren niet alleen thermisch, maar ook akoestisch kan isoleren.

ProductMerkToepassingVormMateriaalLambda
RockFit MonoRockwoolSpouwmuur/(Vlies)GevelsIsolatieplatenRotswol0,035 W/mK
RockFit Mono SilverRockwoolSpouwmuur/GevelsIsolatieplatenRotswol0,035 W/mK
RockFit DuoRockwoolSpouwmuur/(Vlies)GevelsIsolatieplatenRotswol0,035 W/mK
RockFit Premium SilverRockwoolSpouwmuur/GevelsIsolatieplatenRotswol0,034 W/mK
RockFit PremiumRockwoolSpouwmuur/(Vlies)GevelsIsolatieplatenRotswol0,033 W/mK
RockSono BaseRockwoolGevelsIsolatieplatenRotswol0,037 W/mK
RockSono Base VarioRockwoolGevelsIsolatieplatenRotswol0,037 W/mK
RockSono SolidRockwoolGevelsIsolatieplatenRotswol0,035 W/mK

URSA

Ook bij URSA vinden we een uitgebreid assortiment isolatieplaten terug, en daarvan is er één geschikt voor buitentoepassingen. De URSA WALLTEC 32B is een vormvaste isolatieplaat uit minerale wol, die langs één kant bekleed is met een zwart glasvlies. De isolatieplaat is geschikt voor het isoleren van buitenmuren en gevels. Dankzij zijn samenstelling uit minerale wol is de URSA WALLTEC 32B ook een uitstekende akoestische isolatieplaat.

ProductMerkToepassingVormMateriaalLambda
URSA WALLTEC 32BURSAGevelIsolatieplatenGlaswol0,032 W/mK

Xtratherm

Ook Xtratherm heeft een isolatieplaat in het assortiment waarmee gevels en buitenmuren geïsoleerd kunnen worden. De Xtratherm CW-A kan gebruikt worden voor het isoleren van gevels, maar bijvoorbeeld ook voor spouwmuren. De Xtratherm CW-A heeft een gewafelde zuivere aluminium bekleding 50µ aan beide zijden.

ProductMerkToepassingVormMateriaalLambda
Xtratherm CW-AXtrathermSpouw/GevelIsolatieplatenPIR0,022 W/mKCALCULATOR: Bereken zelf uw geschatte kostprijs en premiebedrag (UPDATE 2022)

Van plan om je muren te isoleren? Dan ben je vast benieuwd naar de totale kostprijs en de premies die je voor je muurisolatie kan krijgen. Maak hier de berekening.

Wat wil je juist isoleren?

Het premiebedrag hangt ondermeer af van hoe je juist wenst te isoleren.


Selecteer de oppervlakte van je muur (in m²)


Welke isolatie wil je plaatsen?

TIP: Maak gebruik van onze productfilter om een geschikt isolatiemateriaal te vinden.


Ga je de isolatie zelf plaatsen?

LET OP: Je krijgt geen premie indien je de isolatie zelf plaatst.


Gaat het om een nieuwbouw of renovatieproject?Maak je gebruik van een meter met uitsluitend nachttarief?

NIEUW sinds 2021: Klanten met 'uitsluitend nachttarief' komen in aanmerking voor een hogere premie.


Ben je een beschermd afnemer?

Beschermde afnemers kunnen een hogere premie krijgen. Beschermde afnemers zijn personen die recht hebben op de sociale maximumprijzen voor elektriciteit en aardgas.


Vergelijk de prijzen van meerdere aannemers!

Offertes aanvragen is steeds gratis én vrijblijvend 👍


isolatiespecialisten
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%Bereken zelf uw rendement
Vind het geschikte isolatiemateriaal
Vergelijk gratis meerdere offertes