×

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

muurisolatie-plaatsen.be

Vergelijk gratis meerdere offertes

Wandisolatie plaatsen? Ontdek hoe je te werk gaat!

Wandisolatie plaatsen is één van de meest voorkomende manieren om muren te isoleren. Bij wandisolatie zal de isolatie langs de binnenkant van de muur geplaatst worden.

Wandisolatie plaatsen is niet altijd de meest interessante methode om muren te isoleren, maar wel de meest haalbare. Dat komt omdat buitenmuren niet altijd bereikbaar zijn. Ook is het zo dat het uitzicht van buitenmuren niet zomaar veranderd mag worden, zonder dat er een vergunning voor aangevraagd moet worden.

Wandisolatie wordt ook vaak geplaatst met de bedoeling om gemene muren te isoleren. Niet zozeer om deze muren thermisch te isoleren, maar wel om deze gemene muren van geluidsisolatie te voorzien.

wandisolatie

In dit artikel:

Waarom muren isoleren langs de binnenkant?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen voor wandisolatie kiezen. Wandisolatie wordt gekozen in een aantal zeer specifieke gevallen.

Wandisolatie wordt vaak toegepast als akoestische isolatie voor gemene muren of scheidingsmuren. Stel dat je in een rijhuis woont, en je wil best wel een beetje rust en privacy, zonder dat de buren alles kunnen horen, dan kan wandisolatie een goede oplossing zijn. In dat geval wordt vaak gekozen voor isolatie op basis van minerale wollen, aangezien deze isolatiematerialen goed presteren op vlak van geluidsisolatie.

Ook in kantoorgebouwen kan wandisolatie een interessante optie zijn. Zeker voor vergaderzalen waar gevoelige zaken besproken worden, kan geluidsisolatie een goede optie zijn om alles discreet te houden. Het gaat dan voornamelijk om binnenmuren die niet zozeer thermisch geïsoleerd moeten worden, maar wel akoestisch.

Maar wandisolatie hoeft niet altijd bedoeld te zijn om akoestisch te isoleren. Ook thermische isolatie speelt mee in de beslissing om al dan niet wandisolatie te plaatsen. Het gaat dan vooral om de binnenkant van buitenmuren. In zulke gevallen moet het isolatiemateriaal niet alleen akoestisch isoleren, maar vooral ook thermisch.

In de volgende paragraaf overlopen we welke isolatiematerialen in aanmerking kunnen komen voor het isoleren van wanden.

wandisolatie


Isolatie zelf plaatsen goedkoper? Vaak niet!

Bespaar jaarlijks tot honderden euro's op verwarming

Nooit meer kou lijden in je woning?

Gun jezelf een aangenaam binnenklimaat in je woning!

Benieuwd naar het tarief van een professionele vakman?

Vergelijk prijzen van professionele vakmannen in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Met een erkend aannemer betaal je slechts 6% BTW op je isolatiematerialen. Bovendien ontvang je meer premies, waardoor de totale kostprijs vaak lager uitvalt.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
isolatiespecialisten

aanvraag starten


Welke isolatiemateriaal moet ik plaatsen?

Voor het plaatsen van wandisolatie komen in principe alle isolatiematerialen in aanmerking. De belangrijkste vraag die gesteld moet worden, is het feit of de wandisolatie eerder akoestisch moet isoleren, of eerder thermisch moet isoleren.

Voor akoestische isolatie wordt vaker gekozen voor isolatiematerialen op basis van minerale wollen. Denk hierbij aan glaswol, rotswol en minerale vezels. Deze isolatiematerialen staan erom bekend om zeer goed akoestisch te isoleren.

Indien de thermische isolatie goed moet presteren op vlak van thermische isolatie, dan is het vaak interessanter om te kiezen voor isolatiematerialen op basis van kunststof. Isolatiematerialen zoals PIR en PUR presteren minder goed op vlak van geluidsisolatie, maar hebben dan weer een lage lambda waarde, wat aangeeft dat ze op vlak van thermische isolatie veel beter presteren dan bijvoorbeeld glaswol of rotswol.

Elk isolatiemerk dat in ons land actief is, heeft wel één of meerdere isolatieplaten in het gamma die specifiek bedoeld zijn voor het isoleren van wanden of binnenmuren. Verderop in dit artikel overlopen we alle merken, en bekijken we welke isolatieplaten geschikt zijn voor het isoleren van wanden.

wandisolatie

Wanden isoleren met isolatieplaten: stappenplan

Wanden isoleren kan op verschillende manieren. Het hangt voornamelijk af van het type isolatiemateriaal waarvoor gekozen wordt. Kunststof isolatiematerialen zijn vaak harder en hebben een gesloten cellenstructuur, en worden daarom vaker mechanisch of via verkleving bevestigd aan de muur.

Indien gekozen wordt voor isolatiematerialen op basis van minerale wollen, dan zal dit vaak geplaatst worden met behulp van een voorzetwand.

In deze paragraaf overlopen we hoe je te werk gaat in beide gevallen.

Isolatieplaten aanbrengen via een voorzetwand

Kies je voor isolatiematerialen op basis van minerale wollen, zoals glaswol of rotswol, dan moet je deze plaatsen met behulp van een voorzetwand. Een voorzetwand is een metalen frame dat voor de te isoleren wand wordt geplaatst.

Een voorzetwand bestaat uit verschillende kolommen die aan de randen voorzien zijn van C-profielen. De isolatieplaten uit glaswol of rotswol worden nadien in de C-profielen geschoven. Dat kan je doen door de isolatieplaten samen te drukken, een eigenschap die enkel bij glaswol of rotswol voorkomt. De hele voorzetwand wordt op deze manier gevuld met isolatieplaten.

wandisolatie

Na het aanbrengen van de isolatieplaten kan je beginnen met de afwerking van de muur. Vooraleer je nieuwe wandbekleding aanbrengt, moet eerst nog een dampscherm worden aangebracht bovenop de isolatielaag. Dit dampscherm zal de isolatie beschermen tegen vochtige lucht. Het dampscherm moet volledig intact blijven, dus zorg ervoor dat er geen gaatjes in het dampscherm komen. Het dampscherm moet met andere woorden worden aangebracht door middel van tape.

Nadat je het dampscherm hebt aangebracht, kan je verdergaan met het afwerken van de muur. In de meeste gevallen worden isolatielaag en dampscherm afgedekt met gipskartonplaten.

Isolatieplaten aanbrengen door verkleving

Indien je kiest voor kunststof isolatieplaten, dan zal je deze isolatieplaten dit keer moeten bevestigen door middel van verkleving, of via mechanische bevestiging. Met kunststof isolatieplaten wordt doorgaans niet gewerkt met een voorzetwand, aangezien kunststof isolatieplaten niet kunnen samengedrukt worden. Kunststof isolatieplaten worden dus rechtstreeks op de muur of wand bevestigd.

De werkwijze is in dit geval heel eenvoudig. Na eerst lijm op de isolatieplaten aan te brengen, kunnen deze rechtstreeks op de wand gekleefd worden. Zorg er voordien wel voor dat de wand mooi proper en egaal is. Op deze manier kunnen de isolatieplaten zich goed hechten op de muur.

Wat de lijm betreft, kies je best de lijm uit het gamma van het isolatiemerk dat je gekozen hebt. Vele merken, zoals Kingspan en Recticel, hebben lijm in hun gamma, die gebruikt kan worden om de isolatieplaten uit hun assortiment vast te lijmen.

Heb je de isolatieplaten aangebracht, dan kan je overgaan tot de afwerking van de muur. Ook hier wordt vaak gekozen voor gipskartonplaten om de muur verder af te werken. In sommige gevallen is er op de isolatieplaat zelfs al een gipskartonplaat voorzien.

Welke isolatieplaten voor isolatie van wanden?

Zoals we hierboven hebben beloofd, overlopen we hier alle isolatiemerken, en geven we je hier een overzicht van alle isolatieplaten die geschikt zijn voor het isoleren van binnenmuren en wanden.

Je zal merken dat het aanbod in ons land zeer divers is. Je vindt zowel isolatieplaten op basis van minerale wollen als isolatieplaten op basis van kunststof. Weet dus dat minerale wollen voornamelijk akoestisch isoleren, terwijl kunststof isolatiematerialen betere thermisch isolerende prestaties hebben.

URSA

Bij URSA vinden we een mooi assortiment glaswol isolatie. De isolatieplaten in het gamma van URSA zijn vooral gericht op het isoleren van scheidingswanden. Dat komt vooral dankzij hun uitstekende akoestisch isolerende eigenschappen. De URSA WALLTEC 32 en de URSA PAN 35 kunnen eventueel ook ingezet worden voor het isoleren van spouwmuren.

ProductMerkToepassingVormMateriaalLambda
URSA WALLTEC 32URSASpouwmuur/ScheidingswandIsolatieplatenGlaswol0,032 W/mK
URSA PAN 35URSASpouwmuur/ScheidingswandIsolatieplatenGlaswol0,035 W/mK
URSA PURE 38 PNURSAScheidingswandIsolatieplatenGlaswol0,038 W/mK
URSACOUSTIC NURSAScheidingswandIsolatieplatenGlaswol0,037 W/mK

Rockwool

Rockwool is natuurlijk dé referentie op vlak van rotswol isolatie. Ook bij Rockwool vinden we dus vele isolatieplaten terug die kunnen ingezet worden voor het isoleren van binnenmuren. Alle isolatieplaten in het gamma van Rockwool worden aan de binnenmuur bevestigd met behulp van een voorzetwand. De isolatieplaten van Rockwool hebben goede akoestisch isolerende eigenschappen, waardoor ze uitstekend geschikt zijn voor het isoleren van scheidingswanden en gemene muren.

ProductMerkToepassingVormMateriaalLambda
MetaalbouwPlaat 207 (SONO)RockwoolMetalen MuurIsolatieplatenRotswol0,038 W/mK
MetaalbouwSysteem 209 DUO (SONO)RockwoolMetalen MuurIsolatieplatenRotswol0,038 W/mK
RockSono BaseRockwoolVoorzetwand/Scheidingswand/GevelsIsolatieplatenRotswol0,037 W/mK
RockSono Base VarioRockwoolVoorzetwand/Scheidingswand/GevelsIsolatieplatenRotswol0,037 W/mK
RockSono SolidRockwoolVoorzetwand/Scheidingswand/GevelsIsolatieplatenRotswol0,035 W/mK
RockSono ExtraRockwoolVoorzetwand/ScheidingswandIsolatieplatenRotswol0,034 W/mK

Recticel

In het assortiment van Recticel vinden we met de Eurothane G één isolatieplaat die geschikt is voor het isoleren van binnenmuren. De Eurothane G is een heel veelzijdige isolatieplaat, die ook gebruikt wordt voor bijvoorbeeld het isoleren van hellende daken langs de binnenkant. Ook voor het isoleren van binnenmuren kan de Eurothane G dus ingezet worden.

ProductMerkToepassingVormMateriaalLambda
EUROTHANE GRecticelBinnenmuurIsolatieplatenPIR0,022 W/mK

Knauf

Ook bij Knauf vinden we vooral isolatieplaten op basis van minerale wollen. Het is dus niet te verwonderen dat ook hier veel isolatieplaten te vinden zijn die geschikt zijn voor binnentoepassingen. Vele isolatieplaten in het assortiment van Knauf worden aan de binnenmuur bevestigd door middel van een voorzetwand. Ook voor het isoleren van scheidingswanden en gemene muren vinden we geschikte isolatieplaten in het assortiment van Knauf.

ProductMerkToepassingVormMateriaalLambda
TP 138KnaufVoorzetwandenIsolatieplatenGlaswol0,032 W/mK
ACOUSTIFITKnaufScheidingswandIsolatieplatenGlaswol0,037 W/mK
ACOUSTIWALLKnaufGemene muurIsolatieplatenGlaswol0,032 W/mK
RS 35KnaufVoorzet-/ScheidingswandIsolatieplatenRotswol0,037 W/mK
RS 45KnaufVoorzet-/ScheidingswandIsolatieplatenRotswol0,035 W/mK
MW 35KnaufVoorzet-/ScheidingswandIsolatieplatenMinerale Vezels0,035 W/mK

Kingspan

Bij Kingspan vinden we twee isolatieplaten die ingezet kunnen worden voor het isoleren van binnenmuren. De Kooltherm K118 Binnenisolatie Element is een isolatieplaat die geschikt is voor het isoleren van binnenmuren. Deze isolatieplaat wordt bevestigd aan de muur door middel van verkleving. Ook de Kooltherm K12 Frameplaat is een isolatieplaat die gericht is op het isoleren van binnenmuren. Deze isolatieplaat wordt bevestigd door middel van houten regels, maar kan eventueel ook verkleefd worden.

ProductMerkToepassingVormMateriaalLambda
Kooltherm K118 Binnenisolatie ElementKingspanBinnenmuurIsolatieplatenResol0,018 W/mK
Kooltherm K12 FrameplaatKingspanBinnenmuurIsolatieplatenResol0,020 W/mK

Isover

Isover is als specialist in glaswol isolatie een heel interessant merk op vlak van binnenmuurisolatie. Bij Isover vinden we een brede waaier aan isolatieplaten die ingezet kunnen worden bij binnentoepassingen. Vele van deze isolatieplaten worden aan binnenmuren bevestigd door middel van een voorzetwand. Door hun karakteristieke eigenschappen hebben deze glaswol isolatieplaten natuurlijk ook een goed akoestisch isolerend vermogen, waardoor ze zeer interessant zijn voor isolatie van gemene muren en scheidingswanden.

ProductMerkToepassingVormMateriaalLambda
Party-wallIsoverGemene muurIsolatieplatenGlaswol0,033 W/mK
Cladipan 35IsoverMetalen muurIsolatieplatenGlaswol0,035 W/mK
Cladipan 31IsoverMetalen muurIsolatieplatenGlaswol0,031 W/mK
Cladipan 32IsoverMetalen muurIsolatieplatenGlaswol0,032 W/mK
CladisolIsoverMetalen muurIsolatieplatenGlaswol0,036 W/mK
Click-panIsoverMetalen muurIsolatieplatenGlaswol0,038 W/mK
Metal Building PanIsoverMetalen muurIsolatieplatenGlaswol0,038 W/mK
Metal Building RollIsoverMetalen muurIsolatieplatenGlaswol0,040 W/mK
Ultimate CladisolIsoverMetalen muurIsolatieplatenGlaswol0,036 W/mK
Comfortpanel 32IsoverNa-isolatie binnenIsolatieplatenGlaswol0,032 W/mK
SonepanelIsoverScheidingswandIsolatieplatenGlaswol0,037 W/mK

IKO Enertherm

Ook bij IKO Enertherm vinden we één enkele isolatieplaat die geschikt is voor binnentoepassingen. De IKO ENERTHERM GYPSUM is een stevige isolatieplaat uit PIR, die op de binnenmuur bevestigd kan worden met behulp van lijm. Interessant aan de IKO ENERTHERM GYPSUM is dat deze isolatieplaat langs één kant voorzien is van een gipskartonplaat, waardoor je al meteen een eerste stap hebt gezet richting een goede afwerking van je binnenmuur.

ProductMerkToepassingVormMateriaalLambda
IKO ENERTHERM GYPSUMIKO EnerthermBinnenmuurIsolatieplatenPIR0,022 W/mK

DOW

Bij DOW vinden we één isolatieplaat die geschikt is voor het isoleren van binnenmuren. Bij het merk met de typische blauwe isolatieplaten vinden we voornamelijk XPS isolatieplaten, en dat is bij de WALLMATE WB-AP niet anders. Je kan deze plaat op de muren bevestigen door middel van verkleving.

ProductMerkToepassingVormMateriaalLambda
WALLMATE WB-APDOWBinnenmuurIsolatieplatenXPS0,033 W/mKCALCULATOR: Bereken zelf uw geschatte kostprijs en premiebedrag (UPDATE 2022)

Van plan om je wanden te isoleren? Dan ben je vast benieuwd naar de totale kostprijs en de premies die je voor je muurisolatie kan krijgen. Maak hier de berekening.

Wat wil je juist isoleren?

Het premiebedrag hangt ondermeer af van hoe je juist wenst te isoleren.


Selecteer de oppervlakte van je muur (in m²)


Welke isolatie wil je plaatsen?

TIP: Maak gebruik van onze productfilter om een geschikt isolatiemateriaal te vinden.


Ga je de isolatie zelf plaatsen?

LET OP: Je krijgt geen premie indien je de isolatie zelf plaatst.


Gaat het om een nieuwbouw of renovatieproject?Maak je gebruik van een meter met uitsluitend nachttarief?

NIEUW sinds 2021: Klanten met 'uitsluitend nachttarief' komen in aanmerking voor een hogere premie.


Ben je een beschermd afnemer?

Beschermde afnemers kunnen een hogere premie krijgen. Beschermde afnemers zijn personen die recht hebben op de sociale maximumprijzen voor elektriciteit en aardgas.


Vergelijk de prijzen van meerdere aannemers!

Offertes aanvragen is steeds gratis én vrijblijvend 👍


isolatiespecialisten
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%Bereken zelf uw rendement
Vind het geschikte isolatiemateriaal
Vergelijk gratis meerdere offertes